Hårdvara

Hårdvaran består av virke, ventilationsrör, isborr, ett phidgetkort samt en stegmotor. Till det tillkommer en RFIDläsare som är kopplad till phidgetkortet via en serieport.

moosebuild-2

 

Storleken på själva mataren är anpassad efter bagageutrymmet i en Prius med baksätet nerfällt. DÅ det  hela byggdes i Stockholm men skulle forslas upp av mig till Östersund var det det en nog så viktig parameter.

Jag funderade länge och väl på hur mataren skulle fungera. Tanken var att älgarna skulle matas med gammal potatis. Alla som plockat färskpotatis ut en papplåda på Ica vet att den har en förmåga att fastna i sig själv. Ännu värre är det så klart med gammal halvtorkad potatis. Det enda sättet jag kom på som skulle fungera var att använda mig av en matarskruv. Jag prövade först att bygga en matarskriv av plåt som popnitades fast på ett rör, men den konstruktionen blev för vek. På Jula hittade jag en isborr som hade nästan perfekta mått. Efter en släng med vinkelslipen fick jag ner diametern tillräckligt för att få in den i ett ventilationsrör av standardformat.

Då mataren skulle stå i närheten av hägnet vill ejag att den skulle smälta in och valde att måla den med falu rödfärg och klä den med takpapp.

 

Aälgmataren färdig för transport.

När jag väl kom fram till Östersund visade det sig att lika gärna kunde mata älgarna med pellets som med potatis, något som fungerade mycket bättre med mataren.