Kattholken

Hösten 2007 köpte jag och min flickvän en sommarstuga på en ö utanför stockholm. Ganska snart insåg vi att vi inte var ensamma där. Förutom fåglar,sniglar, liljebaggar och bärfisar fanns där även en hel del vildkatter.

Bra tänkte jag, då det enda som är större en min kärlek till katter är min allergi för desamma. Enligt alla rön ska man inte mata en vildkatt eftersom den då lär sig komma tillbaka. Så om man VILL att den ska komma tillbaka är det ju precis vad man ska göra, så länge man inte slutar.

När hösten nalkades blev detta till ett problem. Hur matar man en katt på vintern? Om man inte är på plats varje dag och ibland inte på flera veckor, hur gör man då?

Lösningen på problemet var ett hus till katterna med inbyggt matförråd. Tyvärr insåg alla traktens fåglar att det fanns mat på plats, så det behövdes en lösning där mat skickades fram automatiskt när fåglarna sov och katterna var hungriga.

 

ceasar

Efter lite olika tester och konsultationer med likasinade kom jag fram till att en köttkvarn borde fungera bra som kattmatare. Tillsammans med en timer borde man kunna få den att skicka ut mat vid exakta tidpunkter.

Köttkvarnen fungerade bra tills det blev lite blötare och kallare. Torrfodret klumpade ihop sig och vägrade till slut åka ut ur köttkvarnen. I höstas beslutade jag därför att kattmataren 1.0 hade gjort sitt: Det var dags för en ny uppdaterad version. Enter kattholken!

Kattholken är en uppkopplad, webkameraförsedd halvautomatisk kattmatare. Den styrs via en applikation i min mobil. Via den kan jag styra kameran, tända och släcka lamporna i äppleträdet och viktigast av allt: mata katterna när jag fått en indikation på att det finns en katt på plats. Jag kan även styra kamera och och ta bilder.

Vintern 2013 hittade jag en byggsats av en robnotarm som man kunde styra via USB. Det gav mig id’en till en ny matare. Denna gång en korvmatare .

WP_20140118_10_33_21_Pro