Om Projektet

Moosegarden är företag i Östersund som visar och föder upp älgar.

I samarbete  med Inovation Inpact och  Lars Johansson i Östersund tog jag fram en site, en app och hårdvara för att övervaka och mata Moosegardens älgar.

Min del av projektet gick ut på att bygga den fysiska mataren, appen, siten samt en lösning för att strömma video av älgarna till så väl site som app.

Tanken var att man via en RFID tag i örat på älgen skulle kunna identifiera vilken älg som var i närheten av mataren.

Mataren skulle därefter via mail eller SMS meddela just den älgens prenumeranter att han var hungrig så att dom skulle kunna mata hen.

Det första (och största) utmaningen var att bygga själva mataren. Tanken var att man via site/app skulle kunna klicka på en knapp som matade älgarna med potatis. Att trycka ut en portion halvgammal potatis visade sig vara svårare än man kunde tänka sig.  Efter ett antal prototyper fastnade jag för en modell där men via en matarskruv (i det här fallet en med vinkelslip nerfilad isborr) matade potatisen genom ett ventilationsrör.

 

.moose feder prototyp.

Prototypen byggdes in i ett minihus och kopplades via en stegmotor upp till ett phidgetkort.

Nästa utmaning var att ta fram en site samt en app för Android och IOS där man kunde prenumerera på sina favoritälgar, se älgarna i realtid, styra kameran för att hitta en bra bild av dom samt mata dom.

Den färdiga älgmataren installerad och klar

Den färdiga älgmataren installerad och klar

Site och app för android gick relativt smärtfritt. App för IOS gick inte alls eftersom Apple har en miljard förvirrade regler om hur en app ska vara och jag bröt tydligen mot någon av dem.

Exakt vilken av dom fick jag aldrig riktigt klart för mig, men jag gavs chansen att överklaga. Då Joseph K. hade större chans att få igenom ett överklagande än någon har mot Apple inc. kan ni ju gissa hur det gick.

Det blev sådeles aldrig någon offciell IOS app.

 

Ett projekt i samarbete med Moosegarden i Östersund