Om projektet

Parken är samlingsnamnet för ett antal projekt som jag gjort i samarbete med Fotograf Leif Claesson.

Leif har under nästan 20 års tid samlat material och fotograferat området runt årstaviken.

1998 skapade vi tillsammans en CD-ROM och 2010 påbörjade vi arbetet med att uppdatera den CD’n till ett program  som kunde köras både på dator och mobil.

Nedan är en text som skrevs i samband med Leif’s  utställning på Stadsmuseet där vi bland annat lanserade spelet och den appen som hör till det.

“Parken 2.0″ är ett samtidsarkeologiskt konstprojekt utformat som ett spel. Det är en pågående undersökning av ett område vid Årstaviken i Stockholm som vi kallar “Parken”.
Genom att följa spåren efter fotografier från området samt upphittade föremål, brev, dokument, vinylskivor, kassettband, videofilmer skapas en komplex berättelse om vår samtid.

Spelet “Parken 2.0″ bygger på att återupptäcka så stora delar av ett dolt material som möjligt och att själv ge sig ut på upptäcktsfärd i området.

Materialet som presenteras har insamlats mellan sommaren 1994 och våren 2012.

Parken 2.0 består dels av ett program för dator (PC och Mac), dels av en applikation för androidbaserade telefoner och tablets.

Med programmet utforskar man området via datorn. Med appen måste man ta sig ut i verkligheten för att leta upp och återskapa de dokumenterade miljöerna.

I samband med utställningar av Parken har jag byggt en multimediainstallation Parken Gloryhole som bygger på material från Spelet.

Sommaren 2013 släppte jag även en Augmented Reality app för IOS som förstärker och utvidgar en fysisk fotoutställning med annat bild och ljudmaterial.